Oogmeting

Oogmeting

Heb je de indruk dat je niet scherp meer ziet of heb je nood aan een nieuwe bril?

Bij Optiek Boury kun je bij onze gediplomeerde opticien-optometristen terecht voor een professionele oogmeting en oogdrukmeting.

 

"Wanneer ga je nu best eens naar de oogarts?" is de vraag die klanten regelmatig stellen aan ons.

 

Wij raden deze voorgestelde richtlijnen aan:

 

- Ben je jonger dan 45 jaar dan ga je best om de 10 jaar eens naar de oogarts, tenzij de oogarts anders zegt.

- Ben je tussen de 45 en 65 jaar dan ga je best om de 3 jaar op controle.

- Ben je ouder dan 65 jaar dan ga je best om de 2 jaar naar de oogarts.

Brilsterkte

Bij Optiek Boury kun je bij onze vijf gediplomeerde opticiens terecht voor een professionele oogmeting. We controleren of de sterkte van je bril voldoende is aangepast en hoe die het best antwoord kan geven op jouw dagelijkse gewoontes en vereisten.

 

De opticien-optometrist zal via een professionele oogtest uw zichtafwijking bepalen. Ze zullen u adviseren in het kiezen van het juiste brillenglas, de juiste contactlenzen of de nodige low-vision apparaten.

Nachtzicht

Heb je de indruk dat je ´s avonds of ´s nachts:

- minder goed ziet dan overdag?
- je niet meer veilig voelt in de auto?
- last hebt van de lichten van tegenliggers?
- minder goed diepte kunt inschatten?

 

Dan kan nachtblindheid daar een oorzaak van zijn. Met Zeiss Iscription en/of Drivesafe glazen kunnen we je helpen om 's nachts of bij valavond beter te zien.

Oogdrukmeting

Wist je dat een te hoge oogdruk op lange termijn tot blindheid kan leiden? Een te hoge oogdruk (glaucoom) voel je niet, maar toch kan er onomkeerbare schade ontstaan.

 

Het is aangeraden om vanaf 40 jaar ieder jaar de oogdruk te laten controleren, zeker als dit probleem in je familie voorkomt. Je kan langskomen voor een oogdrukmeting en indien nodig verwijzen we je door naar de oogarts.

Herkent u de volgende problemen?

Als u onderstaande problemen herkent is het misschien wel tijd voor een oogmeting.

oogmeting ver2.0

Ik zie niet goed voor ver

Als je voor bezigheden zoals autorijden, tv kijken of zelf gewoon rondwandelen niet goed ziet, dan kan het zijn dat je een brekingsfout hebt.

  • Bijziend of myopie: Het licht wordt te sterk gebroken of je oog is te lang waardoor het brandpunt te vroeg in je oog valt,  nog voor het netvlies. Hiervoor bieden glazen met een minsterkte hulp.
  • Verziend of hypermetropie: Het licht wordt niet sterk genoeg gebroken of je oog is te kort waardoor het brandpunt te ver achter je netvlies valt buiten je oog. Hiervoor bieden glazen met een plussterkte hulp.
  • Astigmatisme: Bij iemand met astigmatisme is het oog niet rond waardoor je in één oog twee sterktes hebt. Horizontaal is de brilsterkte anders dan verticaal. Dit kan ook schuin liggen in het oog. Astigmatisme kan zowel bij bijzienden als verzienden voorkomen als bij mensen zonder sterkte.

kleine letters

De kleine lettertjes worden moeilijk

Als de kleine lettertjes, zonder bril of met je vertebril, moeilijk te lezen worden. Daarbij krijg je het gevoel dat je arm niet meer lang genoeg is dan word je waarschijnlijk presbyoop.

Vanaf gemiddeld 40 jaar begint de ooglens harder te worden en krijgen de spiertjes die deze moeten opspannen meer moeite om nabij scherp te zien. In dat geval zal een leesbril, bureelbril of progressieve bril je kunnen helpen.

  • Leesbril: Deze heeft het voordeel dat je scherp ziet om alles rond 40 centimeter afstand te lezen. Het nadeel van deze glazen is dat je er niet mee kunt rondlopen en dat veel mensen met een zuivere leesbril zelfs de computer niet volledig scherp zien.
  • Bureelbril/computerbril: Dit is nog geen progressief glas, maar de werking is gelijkaardig. Al is de gewenning veel gemakkelijker met deze glazen. Beneden in het glas zit de leessterkte en boven zie je scherp tot 1, 2 of 4 meter. Dit kan worden gekozen naar de wensen van de klant. Met deze glazen kan je niet in de auto rijden, maar is er veel meer comfort als je veel moet lezen, computeren en eventueel met mensen omgaan door elkaar. Het grote voordeel bij deze glazen is dat je meer kijkruimte hebt voor computerwerk dan bij progressieve glazen.

vermoeide ogen

Ik krijg snel vermoeide ogen

We vragen veel meer van onze ogen dan vroeger, dat is een feit. Maar wat is de oorzaak en wat kunnen we er aan doen? Een brekingsfout van je ogen kan oorzaak zijn van oogvermoeidheid, maar ook het vele computerwerk vandaag de dag kan een oorzaak zijn. Soms kan je zelfs met een goed aangepaste bril ´s avonds last hebben van hoofdpijn en zware, vermoeide ogen. In dat geval is blauwlicht meestal de boosdoener.

 

Het blauwe licht heeft meer energie dan alle andere kleuren en is daarom meer storend voor onze ogen en op lange termijn zelfs schadelijker voor het netvlies. Digitale schermen (computer, tablet, smartphone) stralen heel veel blauwlicht uit en daarom is langdurig naar schermen kijken heel vermoeiend voor de ogen. Om de ogen rust te geven is een blauwfilter in je brillenglas de perfecte oplossing. Een deel van het schadelijke blauwe licht wordt weggefilterd terwijl al het licht dat je nodig hebt om nog aangenaam te kunnen zien gewoon doorgaat zoals het moet.

 

Heb je anders geen bril nodig, dan bieden we standaard Prevencia brillen voor kinderen en volwassenen aan voor slechts €59. Zo worden je ogen voldoende beschermd tegen het blauwlicht.

Gesloten dinsdag 30/04

Dinsdag 30 april laden we even onze batterijen op en zijn we gesloten!

 

We zijn terug open vanaf donderdag 2 mei om 9u!

 

Wens je in tussentijd een online afspraak in te plannen klik dan op onderstaande knop. Indien jouw favoriete moment ingenomen is neem je best telefonisch contact op. Samen kijken we dan naar de mogelijkheden.

 

Alvast bedankt en hopelijk tot snel!